Facebook Instagram

Egypt

V severním Egyptě se čaj připravuje způsobem, který se jmenuje koshary. Lístky černého čaje se nechají několik minut luhovat ve vařící vodě a čaj se pak osladí třtinovým cukrem a dochutí lístky čerstvé máty. Je většinou poměrně slabý, připravuje se z pouhé půlky čajové lžičky čaje na šálek. V jižním Egyptě mají naopak v oblibě velmi silný čaj zvaný saiidi. Připravuje se vařením černého čaje s vodou na velmi prudkém plameni po dobu asi 5 minut. Na šálek se používají minimálně dvě vrchovaté lžičky čaje. Když je čaj uvařen, osladí se pořádným množstvím třtinového cukru. Saiidi čaj má často úplně neprůhlednou černou barvu a skoro vás překvapí, že je ještě v kapalném stavu.

Pěstování čaje

Čaj se připravuje z lístků některých druhů keře rodu Camellia. Jedná se o stále zelený keř či strom, který v přírodě dorůstá výšky až 15 metrů. Na plantážích se však udržuje pouze do výšky jednoho metru. Díky tomu se čajové lístky sklízí pohodlněji a úroda je větší. Sklízí se několikrát do roka, v tropických oblastech až 30krát ročně. Čajovníku se daří hlavně ve vyšších nadmořských výškách – je tam sice menší sklizeň, ale čaj je pak mnohem kvalitnější. Čajovník se na jednom místě pěstuje 40 až 100 let a první lístky se mohou trhat až 5 let po vysazení. Sklizně probíhají stále až na výjimky ručně.

Pěstování čaje

Zpracování čaje

Po sklizni se čajové lístky zpracovávají různými způsoby, které vedou k rozdílným "druhům" čaje. Základním faktorem je stupeň oxidace (obvykle se užívá chemicky nesprávný název fermentace). Tradiční dělení do čtyř základních skupin čajů:

Černé čaje

ČERNÉ ČAJE

Lístky se mechanicky naruší, oxidace se nechá úplně proběhnout. Zpracování trvá týden i déle. Velmi výrazný rozdíl je mezi ortodoxním zpracováním a plně průmyslovou výrobou metodou CTC (Crush, Tear, Curl), kterou vzniká nadrcený substrát vhodný do čajových sáčků.

Zobrazit v katalogu

Polozelené čaje

Polozelené čaje

Jsou oolongy, modrozelené, žlutozelené, nebo dokonce modré čaje. Při zpracování procházejí jejich lístky kratší oxidací.

Zelené čaje

ZELENÉ ČAJE

Enzymy způsobující oxidaci jsou při zpracování těchto čajů zničeny teplem. K tomu se využívá sušení na pánvích nebo napařování.

Zobrazit v katalogu

Bílé čaje

BÍLÉ ČAJE

Mladé listy těchto čajů se rovnou suší, aniž by procházely oxidací.

Věděli jste, že:

Čaj se pije už 5000 let!

Podle legendy je to zásluhou pokrokového císaře Shen-Nunga. Za jeho vlády bylo nařízeno z hygienických důvodů všechnu vodu převařovat. Jednou prý byli císař a jeho pobočníci na cestách a při krátké zastávce vařili vodu na osvěžení. Do kotlíku však napadaly nějaké lístky a voda se zbarvila dohněda. Nápoj všem chutnal a císař nařídil neznámou rostlinu odvézt na císařský dvůr a prozkoumat.

Slovo „čaj“ pochází z čínštiny

V mandarínském a kantonském dialektu se čaj vyslovuje ccha. V dialektu min významného přístavu Sian-men se pro označení čaje používá slovo te – odtud pojmenování v angličtině, němčině a dalších jazycích.

Čaji je věnována celá kniha, pocházející z 8. století n. l.

Napsal ji velký znalec čaje, čínský spisovatel Lu Yu, a kniha má název Ch'a Ching neboli Čajová klasika.

Rituál pití čaje vznikl v Japonsku již před mnoha tisíci lety

Pití čaje přinesli do Japonska buddhističtí mniši, kteří studovali v Číně.

První zásilka čaje připlula do Evropy až v roce 1606

Zásilka putovala dlouhé měsíce z Číny přes Jávu do Holandska. Tam se brzy stalo pití čaje módou mezi bohatými a rozšířilo se do ostatních evropských zemí.

nahoru